דיבור\\הגדה\\אמירה – אין כוחו אלא בפיו
22/04/21
הַקֹּל קוֹל יַעֲקֹב וְהַיָּדַיִם יְדֵי עֵשָׂו:. כוחו של יעקב הוא בפיו – בתורה ובתפילה - מול עשו שכוחו בידיו – בחרב ובחנית. כוח המדבר מבדיל את האדם מבעלי החיים, והתורה מבדילה את היהודי מעל כל בני אנוש. כל ישראל בני מלכים הם על ידי דיבורם בתורה ובתפילה, זהו 'דבר מלך שלטון', המלכות האמיתית היא בכח אמירת דברים שבקדושה. מדהים לגלות איך הדבר בא לידי ביטוי בלשון הקודש, שכל הלשונות של דיבור-הגדה-אמירה, בכולן יש משמעות של מלכות וממשלה!
דיבור הוא לשון הנהגה
כתוב בתהילים (מז,ד): יַדְבֵּר עַמִּים תַּחְתֵּינוּ וּלְאֻמִּים תַּחַת רַגְלֵינוּ. יַדְבֵּר פירושו ינהג (אבן עזרא, רד"ק). וכן אמרו: "דַּבָּר אֶחָד לַדּוֹר וְאֵין שְׁנֵי דַּבָּרִים לַדּוֹר" (סנהדרין ח.) ופירש רש"י: "דבר – מנהיג".
הרב משה שפירא זצ"ל היה אומר שיהודי בדיבורו בתורה ובתפילה מנהיג את העולם, דיבור הוא מלשון הנהגה. כך הוא בונה עולמות ומתקן אותם וחלילה גם מחריבם. זה סוד הפסוק: וָאָשִׂים דְּבָרַי בְּפִיךָ... לִנְטֹעַ שָׁמַיִם וְלִיסֹד אָרֶץ... (נפש החיים).
מצאתי את דברי ר' משה, מפורשים בנפש החיים (שער א', פרק ג') שדיבור עניינו הנהגה וזה לשונו: "...כביכול ברא הוא יתברך את האדם, והשליטו על רבי רבון כוחות ועולמות אין מספר ומסרם בידו שיהא הוא המדבר ומנהיג אותם..."
הגדה מלשון נָגִיד – הוא מלך ומנהיג
'נגיד' בתנ"ך עניינו מלכות וממשלה. עיין בספר שמואל ב' (ו,כא): "לְצַוֹּת אֹתִי נָגִיד עַל עַם השם" ותרגם יונתן, "לְפַקָדָא יָתִי לְמֶהֱוֵי מַלְכָּא עַל עַמָא דַיָי". נגיד פירושו מלך, הנגיד הוא מלשון הגדה, כח המלכות של נגיד הוא בהגדה ובדיבור.
אמירה לשון גדולה ורוממות
כתוב בדברים (כו,יז): אֶת ה' הֶאֱמַרְתָּ הַיּוֹם, ופירש הרמב"ן: "כיון שקבלתם עליכם כל התורה בפירושיה ובדקדוקיה ובחדושיה, הנה גדלתם השם ורוממתם אותו". אמירה היא לשון גדולה ורוממות וכן פירש האבן עזרא. אמירת דברים שבקדושה, זוהי גדולתם של עם ישראל.
וכן 'היוקר יאמיר', פירושו יגדל ויעלה.
חשבתי שאפשר להביא ראייה מהמילה 'אמיר' שהוא לשון שליט ונסיך בערבית. התלבטתי אם ראוי לכתוב זאת, והנה למחרת בהשגחה פרטית, מצאתי מקור לדבר. למדתי דף היומי מסכת שקלים דף יד:, וכך אומרת המשנה: "אין פוחתין משבעה אמרכלין ושלשה גזברים". אלו היו ממונים על כספי המקדש, האמרכלים היו מעל הגזברים וצריך להבין מהו לשון 'אמרכל'. ופירש הרב עובדיה מברטנורה: "ולשון אמרכל – 'אמר על כל' – ובערבי קוראים לגדול אמיר". 'אמרכל' הוא לשון ערבית, הוא מופיע במשנה, ופירושו גדול ומנהיג. אמירה היא גדולה ורוממות!
סיכום
עם ישראל 'אין כוחו אלא בפיו'. 'ורוממתנו מכל הלשונות' הסגולה הזאת שייכת לעם ישראל בלבד. ברכתו של עשו היא, 'על חרבך תחיה', לעשו אין כוח הדיבור לפעול ולתקן, דיבורו אינו פועל כלום בעולמות, אין לו אלא ידים בעולם הזה ותו לא.
בכל הדרכים שאדם מבטא את עצמו – דיבור, הגדה, אמירה – לכולן יש משמעות של גדולה ומלכות. בדברי תורה וקדושה מנהיג היהודי את העולם כאן, הוא מתקן את העולמות, הקול קול יעקב בתפילה מנצח את הידים של עשו, עם כל הטילים והנשק המשוכלל העומדים לרשותו, כח התפילה מנצח.
אֵלֶּה בָרֶכֶב וְאֵלֶּה בַסּוּסִים וַאֲנַחְנוּ בְּשֵׁם ה' אֱלֹהֵינוּ נַזְכִּיר: