הרכב ארוחה בריאה
28/07/21
המאמר הפעם יעסוק בתכנון נכון של תזונה צמחית בכדי שלא יוצרו חסרים תזונתיים.
אצל רוב האנשים חלבון מן החי הוא מרכיב דומיננטי בתזונה שלהם. ביצים וגבינות בבוקר ובערב, ובשר / עוף / דגים בארוחת הצהריים. חלבון מן החי נתפס כדבר בריא והכרחי שאי אפשר בלעדיו, הן מבחינה בריאותית והן מבחינת הרכב הארוחה.
אכן חלבון מן החי מכיל רכיבים בריאים, אך בארוחה צמחית המתוכננת נכון אפשר לקבל את הכול.
בתזונה צמחית יש רווח גדול, תזונה צמחית איננה מכילה תוצרי פסולת טבעית הקיימת בגוף בעלי החיים. תזונה צמחית בריאה לא מכילה כמויות של שומן רווי הגורם למחלות לב וכלי דם. אי אפשר להתעלם מצורת הגידול התעשייתית של ימינו, התרנגולים שאנחנו אוכלים הם תרנגולים חולים – הם מקבלים זריקות שמנפחות אותם, כך שבגיל חודש הם נראים כבני שנה, וכן מפציצים אותם באנטיביוטיקה ועוד.
אינני מטיף לתזונה צמחית, אך חשוב שנדע כי ריבוי אכילת מזון מן החי אינה בריאה וגורמת למחלות. כמו בכל דבר המינון הוא הקובע. עם זאת אנשים עם מחלות מסוימות שרוצים להבריא חייבים להימנע לחלוטין מחלבון מן החי לתקופה.
ממה לדעתכם נגרמות מחלות? אנשים סבורים או שיש גורם חיצוני שתקף את האדם (וירוס או חיידק), או שהגוף התבלבל והתחיל לתקוף את עצמו (מחלות אוטואימוניות).
רופאי הבריאות הטבעית במאתיים השנים האחרונות שהתבוננו בגורמי מחלה הסיקו, כי ישנם שלשה גורמים להיווצרותם של מחלות. והן: רעילות שנמצאת בגוף ופוגעת בתאים, חסרים תזונתיים – כשהגוף לא מקבל את הדרוש לו התפקוד שלו נפגע, ומצב נפשי ירוד.
על פי רוב הסיבה הדומיננטית למחלות היא רעילות או מצבי מתח וסטרס תמידיים. אך גם חסרים תזונתיים עלולים לגרום למחלות.
המאמר עוסק באנשים שנמנעים או ממעטים מאוד באכילת מזון מן החי (בשר, עוף, ביצים, חלב, ודגים) על אף שחסרים תזונתיים קיימים גם אצל אוכלי בשר, ואדרבה אנשים שחיים בעיקר על חלבון מן החי ומוצרי חיטה נמצאים בחסר קיומי ממש.
המזון הצמחי הרבה יותר קל לעיכול, ישנה תחושת קלילות אחרי האוכל, האוכל לא נתקע בבטן מה שפותר בעיות עצירות, אחרי צ’אנט צמחוני שבושל נכון תוכלו להספיק הרבה יותר בשבת בצהריים...
כעת נפרט אילו מזונות צריכים להיכלל בתפריט בריא. המזונות ישפרו את הבריאות של כל אדם, אך לנמנעים מחלבון מן החי הם כמעט בגדר חובה.
קטניות – הן המקורות הטובים ביותר לחלבונים בעולם הצומח. קטניות מכילות ברזל וסידן ועוד ויטמינים ומינרליים חיוניים. משפחת הקטניות כוללת את השעועית לסוגיה השונים, חומוס, עדשים, אפונה וסויה.
הקטניות הן חובה למי שממעט בחלבון מן החי.
חשוב מאוד להשרות את הקטניות ומומלץ מאוד להנביט אותן. אחרי הנבטה הן הרבה יותר קלות לעיכול, והערך התזונתי שלהם עולה במאות אחוזים! בנוסף ההנבטה מנטרלת חומצות שמונעות ספיגה טובה. (הוראות הנבטה ישלחו במייל לכל דורש).
הקטניות הן חובה למי שממעט בחלבון מן החי.
חשוב מאוד להשרות את הקטניות ומומלץ מאוד להנביט אותן. אחרי הנבטה הן הרבה יותר קלות לעיכול, והערך התזונתי שלהם עולה במאות אחוזים! בנוסף ההנבטה מנטרלת חומצות שמונעות ספיגה טובה. (הוראות הנבטה ישלחו במייל לכל דורש).
פחמימות מורכבות (עמילנים) – רצוי מאוד לא לבסס את העמילנים רק על אורז ותפוחי אדמה. כדאי מאוד לשלב בתזונה כוסמת וקינואה, הם מכילים את כל סוגי החלבונים (חומצות האמינו) הנחוצים לנו, וויטמינים ומינרליים חיוניים. בנוסף הם עתירים בחלבון (14%). גם אותם כדאי להשרות ולהנביט. אפשר להכין בלינצעס מכוסמת ירוקה, תאווה לחיך, וכן סלטי קינואה או קציצות קינואה נהדרות.
חשוב מאוד להקפיד על דגנים מלאים, אורז מלא ולחם מקמח מלא. הקליפה של האורז והחיטה מכילים ויטמינים ומינרליים שחיוניים לעיכול של המזון, כשאנחנו מוציאים את הקליפה ומזקקים את הדגן, אנחנו משאירים אותו ריק מכל דבר טוב. הקדוש ברוך הוא ברא אותו עם כל המעטפת, וכך הוא טוב עבורנו.
חשוב מאוד להקפיד על דגנים מלאים, אורז מלא ולחם מקמח מלא. הקליפה של האורז והחיטה מכילים ויטמינים ומינרליים שחיוניים לעיכול של המזון, כשאנחנו מוציאים את הקליפה ומזקקים את הדגן, אנחנו משאירים אותו ריק מכל דבר טוב. הקדוש ברוך הוא ברא אותו עם כל המעטפת, וכך הוא טוב עבורנו.
נזק נוסף בזיקוק הדגנים, הדגן המזוקק נספג במהירות בדם ומעלה מאוד את רמת הסוכר בדם, מה שגורם להפרשת כמות רבה של אינסולין שגורמת לירידה מהירה מאוד של הסוכר, ואז מחפשים משהו מתוק להרים את רמת הסוכר וחוזר חלילה. הנזק הנגרם הוא סחיטה של הלבלב ושיבוש תפקוד הכנסת הסוכר לתאים – רמת הסיכון לסוכרת מבוגרים עולה. יש רופאים ברחבי העולם שמבקשים להתייחס לקמח ואורז לבן כממתקים.
התרגלנו לאכול רק את מה שהכי טעים לנו, אפשר בקלות ללמד את עצמינו להוריד את הרף, להתפנק מידי פעם כשצריך, ולא לחיות כל הזמן רק על פינוקים.
עלים ירוקים – תזונה נכונה חייבת להכיל בתוכה עלים ירוקים בקביעות, חסה צריכה להיות חלק מהסלט, כדאי להתרגל להשתמש באופן קבוע בעשבי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה, ושמיר. אין תחליף לירקות הירוקים מבחינת הערך התזונתי שלהם, וכל המרבה הרי זה משובח.
ירקות כתומים – חשוב מאוד לצרוך באופן קבוע ירקות מהצבע הכתום, כגון גזר, בטטה, דלעת, דלורית. הם מכילים את הבסיס לויטמין A שנחוץ מאוד לבריאותנו ומרכיבים נוספים רבים.
אומגה 3 – היא חומצת שומן חיונית שחשובה לתפקוד הגוף ובמיוחד לתפקוד המוח, היא נמצאת במעט מאוד מוצרים מן הצומח. המקור העיקרי בצומח הוא באגוזי מלך ובזרעי פשתן. בשישה אגוזי מלך מכילים את הכמות היומית הדרושה. בתזונה צמחית חשוב לשלב אגוזי מלך / זרעי פשתן כמעט בכל יום.
חשוב מאוד לשלב שקדים ואגוזים בתזונה. הם עשירים בחלבון וברכיבים הכרחיים נוספים, כיון שהם עשירים מאוד בשומן מומלץ לא להפריז בהם, הכמות המומלצת ליום היא חופן (30 גרם). מחקרים הראו שניתן למנוע מאות אלפי מקרי מוות בשנה רק עם שינוי קטן זה של הכנסת שקדים ואגוזים לתפריט.
אחרון אחרון חביב, כדאי וחשוב מאוד להקפיד על אכילת פירות וירקות חיים ומגוונים. חשוב מאוד לאכול בכל יום לכל הפחות 3-4 פירות, וסלט ירקות ענק.
תוספי תזונה שונים הינם פופולריים ביותר כיום, לרוב הם מיותרים למי שאוכל תזונה טובה ומגוונת, ולא מועילים במקום תזונה בריאה. חשוב מאד שהגוף יקבל את צרכיו מאוכל טבעי ולא מכדורים. (מלבד 12B שחובה לקחת כתוסף בתזונה צמחית, וגם בו חשוב שלא להפריז. וכן לעקוב אחרי הרמה של הויטמין D, נרחיב במאמר בפני עצמו).
מי שמשנה את תזונתו ובמיוחד מי שסובל מבעיה בריאותית, ינהג באחריות ויפנה לאיש מקצוע שייתן את מלוא המידע לתזונה הנכונה. שינוי חשוב שכזה שייתן לכם בריאות מיטבית ואיכות חיים, האם לא שווה מינימום השקעה?
מה שנדרש מאתנו הוא רק שינוי קטן ועקבי שישפר את היומיום שלנו לאין ערוך.
ניקח את הבריאות בידיים שלנו!
הוספתם מרק כתום לתפריט השבועי? תמרים ממולאים בשקדים ואגוזים? ניסיתם סלט קינואה חמוציות וכוסברה? או כל שינוי טוב אחר – נשמח לשמוע מכם!