המהפכה השקטה – קבלת החזר כספי על מוצר שהוחזר
בשקט בשקט, מתרחשת כאן בארץ מהפכת צרכנים! כולנו מכירים את הסיטואציה שכאשר אנו מחזירים מוצר, אנו מקבלים זכוי! וכך יושבים לנו בארנק זכויים מזכויים שונים, לא פעם הם הולכים לאיבוד, או שהם מחייבים אותנו לרכוש מוצר אחר בחנות שכלל אין לנו צורך בו.
והנה, החוק בא לקראתנו הצרכנים, ונותנים לנו לנשום את אוויר, חו"ל, כאשר הוא יחייב את בעלי העסק להחזיר לנו כסף תמורת מוצר שהחזרנו.
אז מי נגד מי, כמה ולמה? הנה כמה דברים שחשוב שתדעו על אודות החוק.
1. החוק לא חל על מוצרים ששויים פחות מחמישים שקלים.
2. יכולת ההחזרה היא בתוך 14 יום ולא לאחר מכן.
3. בגדים נוכל להחזיר רק בתוך 3 ימים.
4. על מוצרים שהם מעבר ל – 50 ₪, ההחזר לא יהיה מלא ונצטרך לשלם 5% דמי ביטול או 100 ₪, על פי הנמוך מבינהם. כלומר אם קנינו מוצר ושילמנו עליו 100 ₪, כאשר נקבל החזר הוא יהיה 95 ₪ בלבד. אם קנינו מוצר ב – 10,000 ₪ נקבל בחזרה 9,900 ₪
5. כאשר נחזיר מוצר אלקטורני, ופתחנו את האריזה נצטרך לשלם דמי ביטול בסך 10% עד לגובה של 100 ₪ .
6. בעסקאות של כרטיס אשראי תיתכן עמלת ביטול נוספת בסך 2%, אך מנסים להגיע להסדר עם חברות האשראי לבטל את העמלה שלהם, וממילא גם הלקוח לא יחויב בה. העמלה תגבה רק אם העוסק יוכיח שהיא נגבתה ממנו! לכן, עליכם לבקש הוכחה מהעוסק שהוא שלם את העמלה לפני שאתם נותנים לו אותה.
7. על רהיטים שהורכבו בבית אין החזר.
8. על מזון, תרופות ותוספי תזונה אין החזר כספי.
9. על תיירות חוץ אין החזר כספי, אלא אם כן זו עסקת מכר מרחוק, היינו שהיא נעשתה דרך הטלפון או האינטרנט, (ולא כאשר נגשנו לסוכנות), ואז חלה עלינו חוק הגנת הצרכן המאפשר לנו לבטל את העסקה בתוך 14 יום.
10. על כרטיסי מתנה יש החזר כספי, על תווי קניה אין החזר כספי.
ועכשיו להסברים על החוק:
1. על מוצר אלקטרוניקה שנפתח יש 10% דמי ביטול כי לא פעם האריזה נהרסת, והעוסק צריך לארוז אותה מחדש, ועלויות האריזה לא פעם הם יותר מאשר 100 ₪.
2. כרטיס מתנה הוא תשלום רגיל לכל דבר ועניין, תווי קניה, הם תווים שלא פעם נמכרים בהנחה נכרת לוועדי עובדים וכו', ולכן אי אפשר לקבל את התמורה שלהם בכסף. התקנות קובעות שאם שילמת על המוצר בתווי קנייה או בכרטיס נטען, אי אפשר לקבל החזר כספי על הטובין שמחזירים אלא רק לקבל זכות לקניה הבאה.
3. מזון אי אפשר להחזיר מכיוון שהרבה פעמים יש לו מועדי תפוגה קצרים יחסית.
4. הזמן להחזר בגדים נקבע ל 3 ימים כדי למנוע ניצול לרעה של אנשים אשר יקנו בגד, וילבשו אותו לאירוע ולאחר מכן ירצו להחזיר אותו. כנראה המחוקק מכיר את נפש בהמתו.
ביטול עסקאות תקשורת - הן לרוב מכוסות כבר בחוק הגנת הצרכן שעוסק בין היתר, בביטול עסקאות מתמשכות שנעשו בדרכים של רוכלות ומכר מרחוק, ועסקאות כאלו אפשר לבטל בתוך 14 יום. אם אתם רוצים לבטל עסקה שנעשתה בטלפון, ובעל העסק מתנגד, אמרו לו את מילות הקסם 'עסקת רוכלות' והוא יבין שאתם יודעים בדיוק את הזכויות שלכם, וכך החוק של הגנת הצרכן פתר גם את רוב הבעיות שהיו בביטול עסקה בעסקאות תיירות, מנויים, חברות סלולר, אינטרנט וכבלים, שהרי את רוב העסקאות הללו עורכים באמצעות הטלפון, האינטרנט או באמצעות עסקת רוכלות.